Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?
Bebeklerde gaz sancısı, anne ve babaların en önemli sorunları arasında yer alır. Yeni doğan grubundaki bebekler, dış dünyaya adapte olmaları için belli süreçlerden geçmek zorundadır. Bebeklerin yaklaşık dörtte birinde görülen bu gaz sancıları genelde akşamüzeri başlamakta ve geceleri artış göstermektedir. Gaz sancısı yaşayan bebeklerin büyük bir çoğunluğunda başlama dönemi, altıncı hafta olarak tespit edilmiştir. Bu verilen rakamlar geneli ifade eden istatistiklerdir. Gaz sancılarının başladığı dönemler bebeklerde üç ile altı ay arasında değişen sürelerde devam etmektedir. Aylar ilerledikçe gaz sancılarının artış hızı da yavaşlamaktadır. Uyku ve beslenme düzeni yeni oluşan bebeklerde, meydana gelen gaz sancıları, zor zamanlar geçirmelerine neden olmaktadır.
Gaz Sancılarının Nedenleri
Gaz sancılarının oluşma nedenlerinin pek çoğu, bebeğin dünyaya adapte olma süreci ile ilgilidir. Yeni doğmuş bir bebek metabolizması, yetişkin bireyler ve çocuklardan farklılıklar gösterir. Gelen gıdalara karşı salgılayacağı enzimler açısından bebek metabolizması hazırlıksızdır. Psikolojik nedenler de gaz sancısını oluştursa bile asıl büyük neden, annenin beslenmesidir. Annenin bu dönemde beslenmesi oldukça önemlidir. Çiğ sebze ve meyveler ile gaz yapıcı gıdaların tüketilmesi önerilmez. Annenin yediği her türlü gaz yapıcı gıda, direkt süte geçeceği için, bebeğin beslenmesinde etkili olacaktır. Anne sütü ile beslenen bu bebekler, süte geçen bu besinlerden etkilenecek, şişkinlik ve ağrı duyacaklardır. Bu ağrılar genelde ayakların karın içerisine çekilmesi şeklinde kendini gösterecektir. Gaz sancıları günde üç saatten fazla sürdüğü durumlarda ise bu durum kolik şeklinde adlandırılır.
Annenin Düzenli Belenmesi
Bu dönemde annenin düzenli beslenmesi oldukça önem taşımaktadır. Annenin önerilen gıdaları tüketmesi, gaz yapıcı gıdalardan uzak durması önerilir. Gaz sancısı yaşayan bebekler için önerilen bitkisel katkılı ilaçlar da iyi gelecektir. Burada önemli olan husus, bebeğin süresi dışında sık sık emzirilmemesidir. Hazım olmamış sütün üzerine tekrar süt verilmesi bebeklerde gaz sancılarına neden olacaktır. Bebeklerin her ağlaması, halk arasında açlık olarak nitelendirilmekte ve bu durum sık emzirmeye sebep olmaktadır. Periyodik olarak belli aralıklarla beslenen bebeklerde gaz sancısı daha az olacaktır. Bebeklerin karın bölgesine yapılacak masaj da onları rahatlatma özelliğine sahiptir.