Böbrek Yetmezliği Tedavisi
Böbrek yetmezliği hastalığında, böbrek vücut için gerekli fonksiyonlarını yerine getiremiyor. Böbrek yetmezliği kronik olduğu için aniden meydana gelmiyor. Zamanla görevini yerine getirmekte zorlanıyor ve kademeli olarak yavaşlıyor. Hastalık boyutunda, böbrek tamamen özelliğini yitiriyor. Tıbbi literatürde böbrekler, yumruk büyüklüğü kadar vardır. Omurgaların her iki noktasında da bulunuyor ve vücuttaki kirli sıvının, atıksal besinlerin vücuttan uzaklaşmasına destek oluyor. Vücudun tuzunu, asit dengesini ve potasyumunu her daim kontrol ediyor. Sağlıklı olan bir böbrek, 200 litre civarında kanı temizler ve geri dönüş bölümüne aktarır. Vücut içindeki sıvının düzenli olarak dolaşımını sağlamak için belirli dengeyi sağlar.
Böbreğin Görevleri Nelerdir?
Böbrekler, kan basıncı ile ilgilenen hormonların düzenli olarak çalışmasını sağlıyor. Kemiklerin sağlıklı olması için sıklık ile D vitamini üretimi yapıyor. Kırmızı kan hücreleri bir insanın yapabilmesi için muhakkak gereklidir. Böbrekler insan hayatı konusunda önemli olan kırmızı kan hücresinin üretimini sağlıyor. Vücut için görevi çok büyük olan böbrekler, fonksiyonlarını yerine getiremediği zaman sessizce ilerleyerek hastalık oluşuyor. Erken evre bölümünde belirti verme ihtimali çok düşüktür. İlerleyen evrede hastalık tamamlanıyor. Kronik böbrek rahatsızlığı her insanda aynı belirti ile ortaya çıkmıyor. Diğer enfeksiyon türleri ile benzer özelliği olduğu için karıştırılma ihtimali yüksektir.
Böbrek Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Böbrek hastalığı olan bir insan kendimi daima yorgun ve beraberinde halsiz hisseder. Mide bulantıları ve kusma her gün yaşanabilir. Merkezi sinir sistemi yıprandığı için olaylara konsantre olmakta zorlanabilir. Vücut içerisinde su tutma miktarı artar ve ayaklarda yoğun bir şişlik oluşur. İştahın her geçen gün azalması ve göz torbalarında şişliklerin oluşması önemlidir. Böbrekler düzensiz çalıştığı için sık aralıklar ile idrara çıkılır ve idrarın renk tonu değişiktir. Gece uyurken kaslarda sıklıkla seğirme ve baş dönmesi oluşur.
Böbrek Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Böbreklerde hastalığının olduğunu düşünen bir insan nefroloji bölümünden randevu almalıdır. Hastanın hissettiği gibi böbreklerde sorun var ise hekim, hastayı yoğun bir takibe alıyor. Organ nakli sayesinde sağlıklı bir böbrek vücut içerisine yerleştiriliyor. Cerrahi operasyon için hekim hastaya gün veriyor. Organ nakli sayesinde vücut sağlıklı bir düzende yaşamına devam edebiliyor. Hekim tarafından belirtiler günlük sporlar mutlaka yapılmalıdır. Sık aralıklar ile ılık su içilmeli ve idrarın rengi takip edilmelidir. Kilo almak böbreklere zarar vereceğinden, kalorisi yüksek besinler tüketilmemelidir. Özellikle tuzlu gıdalardan uzak kalınmalıdır.