Gastrit Tedavisi Yöntemleri
Gastrit mide iç yüzeyindeki zarın iltihaplanması durumudur. Mide asidi çok fazla üretildiğinde, midenin koruyucu tabakası zarar görmeye başlar. Mide tabakasında görülen bu zarar aniden ortaya çıkarsa akut gastrit, uzun sürede gelişim kaydederse kronik gastrit adını alır. Akut gastritte midede ve sırtta şiddetli ağrılar, bulantılar, iştahsızlık sık görülen belirtilerdir. Kronik gastritte ise herhangi bir belirtiden çok karında rahatsızlık hissi ve hazımsızlık gibi durumlar yaşanır. Gastritin nedenleri arasında sigara, alkol kullanımı, uzun süreli ilaç kullanımı, stres, bakteriler, virüsler, gıda alerjileri, ileri yaş ve besin zehirlenmeleri sebeplerdir.
Gastrit Teşhisi
Gastrit teşhisi için hastadan şikâyetler, tıbbi geçmiş, ilaçlar, yeme alışkanlıkları, alkol ve sigara durumu gibi haller sorgulanır. Daha sonra da fiziki muayeneden geçer. Ultrason çekilir, röntgen filmi ise midede delinme olup olmadığı için çekilir. Bunun için de endoskopi lazımdır.
Gastrit tedavisi başlangıç durumlarında herhangi bir ilaca gereksinim duymadan alışkanlıkların değiştirilmesi ile bile tedavi edilebilir. Eğer bu durum yeterli olmazsa ilaç tedavisine başlanır. Gastrit tedavisinde mide zarını zorlayacak her türlü yiyecek ve içecek zarardır. Gastrite iyi gelen ve gelmeyen yiyecekler ve içecekler vardır ki; bunların başında çikolata, kahve, alkol, kızartmalar, asitli içecekler iyi gelmezken; taze meyve ve sebzeler, yulaf ezmeleri, az yağlı balık tavuk gibi yiyecekler iyi gelecektir. Gastrit hastalığında tedavi sürecine girmeden önce yiyecek ve içecekler açısından alınacak kişisel önlemlerle hastalığın ilerlemesi bile durdurulabilir.
Gastrite Ne İyi Gelir
Gastrit hastalığı içinde olanlar ya da tedavisine başlayanlar hastalığın ilerlemesini engellemek amaçlı yemekler yavaş yenilmelidir, sigara ve alkolden uzak durulmalıdır, yağlı ve baharatlı yiyecekler tüketilmemelidir, şarküteri ürünlerinden uzak durulmalıdır, gazlı içecek tüketilmemelidir.
Gastrit tedavisinde türüne ve derecesine göre tedavi uygulanır. Bazen ilaçlarla tedavi olunurken bazen de yeme alışkanlıklarında değişiklikler yapılarak sonuca gidilebilir. Bazen 1 haftalık verilen antibiyotikler bile gastrit bakterisini yok edebilme gücüne sahiptir. Gastrit tedavisi aslında hastalığın teşhisi ile başlar. Ve beraberinde çeşitli yöntemler de eklenerek tedavi sürdürülür. Bu yaklaşımdan dolayı gastrit hastalığı tedavisi oranları yüksek oranlara ulaşmıştır.