Hisse Senetleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Yatırım, bireylerin ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra ellerinde kalan paranın değerinin korunmasını ve değerinin artmasını sağlayan her türlü faaliyettir. Bir yatırım aracı olarak hisse senetleri de, bireylere paralarını değerlendirme ve getiri elde etme olanağı tanır. Hisse senetlerinin temel mantığı, aracı kurumlar sayesinde borsada işlem gören şirketlerden pay satın almak suretiyle onlara ortak olmaktır. Bu ortaklık neticesinde şirketlerin halka açık yönetim kurulu toplantısına katılmak, yatırımcılar için olanaklı hale gelmektedir. Ancak yatırımcılar burada şirket kararlarında oy sahibi değildir. Hisse senedi yatırımları, halk arasında dolaşan sokak efsaneleri nedeniyle ülkemizde halen daha yeterli ölçüde tercih edilen bir yatırım aracı olamamıştır.
Kimler Hisse Senedi Yatırımı Yapabilir?
Hisse senedi yatırımcısı olabilmek için engin ekonomik bilgilere sahip olmaya, karmaşık tabloları okuyabilmeye ve yorumlayabilmeye mecbur değilsiniz. Pek çok aracı kurum bu faaliyetleri sizler için yerine getirerek, risk tercihlerinize göre hisse senedi tavsiyelerinde bulunmaktadır. Ancak yatırımcılar isterlerse kendileri de analiz yaparak, yatırımlarını yönlendirebilirler. Hisse senedi yatırımı yapabilmek ve belirlediğiniz bir şirkete ortak olabilmek için gerekli olan tek şey, avantajlı bir aracı kurum seçmek ve hissesini almak istediğiniz şirketin, bir adet hissesini alabilecek miktarda paraya sahip olmaktır.
Doğru Strateji Sıfır Zarar
Çoğu hisse senedi yatırımcısı, fiyatların küçük miktarlarda düşmesinden korkarak ellerindeki hisseleri daha fazla zarar etmeden satmak istemektedirler. Oysa para kazanmak için yalnızca hissenin artmasını beklemek yanlış bir stratejidir. Gerçek yatırımcılar için esas fırsat, hissenin fiyatının düşüşündedir. Düşerken Al stratejisini kullanan yatırımcılar, uzun vadede hisseyi ilk aldıkları fiyattan daha düşük bir fiyata mal etmekle kalmaz, kâr marjını da yükseltmiş olurlar. Örneğin ilk fiyatı 10 TL olan bir hisseden 10 adet aldığınızı varsayın. Toplam maliyetiniz 100 TL olacaktır. Ancak sonraki günlerde hissenin 9,70 TL seviyesine gerilediğini düşünelim. Bu aşamada yapmanız gereken, hisselerinizi zararına satmak değil, ilk aldığınızın 2 katı kadar hisse almak olacaktır. Yani 9,70 TL’den 20 hisse daha alacaksınız ve elinizdeki toplam hisse sayısı 30’a yükselirken; hisse başı maliyetiniz de 9,80 TL olacaktır. Birkaç gün sonra hissenin yeniden değer kaybettiğini ve 9,50 TL olduğunu düşünelim. Bu durumda, son aldığımız hisse sayısının 2 katı kadar yeni hisse alıyoruz, yani 40 adet. Son durumda hisse sayımız 70 olurken, toplam harcadığımız para da 674 TL’dir. Ve hisse başı maliyetimiz 9,62 TL’dir. Bu durumda hisse ilk fiyatı olan 10 TL’ye yükseldiğinde bile hisse başı 38 kuruşluk bir kâr söz konusudur. Hissedeki düşüş, şirket batmadığı sürece sonsuz olamayacağı için, bu strateji neticede kâr getirecektir.