Kemik Erimesi Neden Olur?
Vücuttaki kemik yoğunluğunun giderek azalmasıyla, kemikler daha kırılgan bir hale gelirler. Buda istenmeyen bir rahatsızlık olan kemik erimesinin oluşmasına sebep olur. Kemik erimesinde, kemiklerin içerisinde bulunan kalsiyum, kolajen ve proteinlerde azalmalar olur. Yaralanmalar hafif bile olsa, kemik erimesi sonucunda kırılmalar meydana gelebilir. Bu rahatsızlık erkeklerde görülebileceği gibi, genel olarak kadınlarda rastlanmaktadır. Diğer bir adıyla osteoporozun en yaygın sebeplerinden birisi vücuttaki hormonların azalmasından kaynaklanmaktadır. Bunun sonucunda da kemik erimesi ortaya çıkmaktadır.
Kemik Erimesi Nedir?
Kemiklerin daha kırılgan bir hale gelmesine, kemik yoğunluğunun giderek azalmasına kemik erimesi denir. Çoğunlukla kalça, omurga ve bilek kemiklerinde daha sık rastlanılan bir durumdur. Yaşa bağlı bir hastalıktır ve ileri yaşlarda görülmesi daha olasıdır. Omurdaki ağrılar bu hastalığın tanısının koyulmasında en önemli etkenlerdendir. Çok yoğun sırt ağrıları olan kişiler, bu hastalığın şüphesine düşebilirler. Bu ağrılar hastalığın habercisi olabilir.
Kemik Erimesini Etkileyen Faktörler Nelerdir?
İnsanların önemli bir kısmında ilerleyen yaşlarda kemiklerin kitlesinde azalmalar ve doku mimarilerinde bozulmalar meydana gelir. En çok etki eden faktörler arasında, asitli içecek ve yiyecekler yer alır. Bunun yanı sıra D vitamininin eksikliği de bu rahatsızlığa etki eden faktörlerden birisidir. Yetersiz gün ışığı, kemik erimesini tetikler. Hareketsiz yaşam da bu rahatsızlığın ortaya çıkmasında etkili faktörlerdendir. Potasyum, magnezyum, kalsiyum eksiklikleri, ilaç kullanımlarının artması da bu rahatsızlığın ortaya çıkmasında en büyük paya sahiptir.
Kemik Erimesine Karşı Nasıl Tedbir Alınmalıdır?
Hareket ederek ve yürüyüşler yapılarak bu hastalığın oluşması engellenebilir. Yatağa bağımlı bir hayata sahip olmak, bu hastalığın ortaya çıkmasında çok etkilidir. Bu nedenle sık sık hareket edilmeli, vücuda güneş ışığı alınmalıdır. Unlu ve şekerli gıdaları daha az tüketerek, bol bol taze meyve ve sebze tüketerek bu hastalık uzaklaştırılabilir. Vücut ihtiyaç duyduğu kalsiyum, magnezyum, çinko, fosfor gibi vitaminleri meyve ve sebzelerden alabilir. Bu yüzden tüketimi oldukça önemlidir. Katkı maddesi bulunan gıdalardan uzak durulmalı paketlenmiş rafineli gıdalardan da kaçınılmalıdır. Zeytinyağı tüketimine dikkat ederek, gazlı meşrubatlardan kaçınarak bu hastalığın oluşması engellenebilir.