Lupus Hastalığı Tedavi Yöntemleri
Lupus hastalığı en bilinen ismi ile kelebek hastalığı kadınlarda daha yaygın olarak görülmektedir. Hastalık seyrinde bağışıklık sistemi dokuları tanıyamaz ve kendi dokularına savaş açarak ilerler. Erkek ve çocuklarda da görülme olasılığı vardır fakat düşük bir ihtimaldir. Ağır seyri vardır ve tedavisi edilmez ise hayati tehlike yaratacak kadar tehlikeli bir hal alır. 18-45 yaş aralığındaki kadınlarda sıklıkla görülür ve gerçek sebebi bilinmemektedir.
Lupus Nasıl Oluşur?
Lupus genel olarak burundan başlayarak güneşe maruz kalma ile ilerleyen ve tüm organların hasarına yol açarak kızarıklık ve şişlikler ile devam eden tüm organların tahribine yol açan bir hastalıktır. Kış aylarında özellikle hasta olan kişilerin kendilerini çok iyi koruması gerektiğini ve enfeksiyon kapma risklerini minimum tutmaları gerektiğini uzmanlar bildirmişlerdir. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak ve korumak hastalık için alınacak ilk tedbirdir.
Lupus Oluşma Nedenleri
Genel olarak sebebi bilinmemektir. Şimdiye kadar olan vakalar ile değerlendirilme yapıldığında enfeksiyon, kimyasallar ve hormonların sebep olabileceği ortaya konmuştur. Genetik olabilen durumlarda da çevresel faktörlerde etkileyip hastalığı tetiklemektedir. Birden çok sistemi etkilemekle birlikte ilerlerse ölümcül sonuçlar doğurmaktadır.
Lupus Belirtileri
Belirti olarak açıklanamayan bir ateş ve kilo kaybı görülmektedir genel olarak. Devamında takip eden süreçte halsizlik ve saç dökülmesi, yüzde kelebek şeklinde döküntü ve damar iltihabı gibi belirtileri mevcuttur. Hastalık sürecinde sindirim problemleri yaşanabilir ve dalak, karaciğer büyümesi görülmesi olasıdır.
Lupus Tedavi Yöntemleri
Hastanın tetkikleri uzman bir doktor tarafından geçmişi ile birlikte bilinerek yapılmalıdır. Tüm tahlilleri tam alınmalı ve sonuçlar öyle değerlendirilmelidir. Gerekirse tüm organlara yönelik olarak ek tahliller istenmelidir. Aslında iltihaplı romatizma tedaviis ile aynıdır ama bir o kadar teşhisler karışık durumdadır. Uzman tarafından hastaya stresten kaçınması ve düzenli bir hayatının olması ile ilgili planlar verilir. İlerleyen safhalarda ise hastalık kortizon tedavisi önerilmesi gereklidir ve sürekli haldedir. Kullanılan ilaçlar mutlaka doktor kontrolünde alınmalıdır çünkü bu ilaçlar organlara zarar verme tehlikesi yaratabilir. Gebelik durumu ile ilgili mutlaka hekime danışılmalı ve hekim kontrolünde olmalıdır.