Sağlık Çalışanlarına Ek Ödeme
Tüm dünyada sağlık sistemlerini olumsuz biçimde etkileyen Covid-19 salgını, yakın zaman içerisinde Türkiye’de de ortaya çıktı ve 15 günlük bir süreçte yaklaşık 1800 kişiye bulaşarak, güncel olarak 44 kişinin de hayatını kaybetmesine yol açtı. Kitlesel olarak yayılım gösteren bu hastalık, özellikle bazı bölgelerde sağlık personellerinin mesai saatlerini de alt üst etti. Bir taraftan enfekte olan kişilerin durumunu kontrol altında tutmak; diğer taraftan her gün binlerce insana tarama testi yapmak salık personellerinin yükünü büyük ölçüde artırdı. Yaptıkları fedakârlıklar sayesinde her ne kadar toplumdan büyük moral desteği bulsalar da, Sağlık Bakanlığı da onların motivasyonlarını artıracak bir adım attı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklanan ek ödemeler, 1 Mart tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 3 ay boyunca ödenmeye devam edilecek.
Ek Ödemeler Ne Kadar?
Bakan tarafından yapılan açıklamada, verilen ek ödemelerin tüm sağlık personellerini kapsamadığını; yalnızca virüsün bulunduğu bölgelerde ekstradan çalışmak zorunda kalan sağlık personellerine ödeme yapılacağı belirtildi. Ek ödemelerin kapsamı, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenecek. Ödemeler 1 Mart tarihinden itibaren 3 ay boyunca devam edecek ve gerek duyulması halinde bu süre uzatılabilecek. Eğitim durumlarına göre sağlık personellerine verilecek ek ödemeler şu şekilde:
- Doktor olan bir sağlık personeli 6.000 TL ek ödeme alacak.
- Sağlık Bilimleri alanında lisans mezunu olan sağlık personelleri için 1.625 TL ek ödeme yapılacak.
- Ön lisans mezunu sağlık çalışanlarına 1.260 TL tutarında ödeme yapılacak.
- Lise mezunu sağlık çalışanları ise 505 TL ek ödeme ile desteklenecek.
Ek Ödeme Nedir? Maaştan Farkı Nedir?
Sağlık personellerine ek ödeme yapılacağının duyurulmasının ardından, ek ödemenin ne olduğu da gündeme gelen sorulardan birisi oldu. Ek ödeme, devlet çalışanlarına, çalıştıkları kuruma zorunlu hizmetleri dışında fazladan hizmet etmeleri ve katkı sağlamaları durumunda ödenen bir ücrettir. Ek ödemenin maaştan farkı, sürekli ve kesin olmamasıdır. Yani ek ödemeler dönemsel olarak ödenilir ve hizmet durumu son bulunca da kesilir. Ödemenin miktarı ve kimleri kapsayacağı ise ilgili devlet kurumunun amirleri tarafından belirlenir.