Yeni Doğan Sarılığı Nasıl Tedavi Edilir?
Yeni doğan sarılığı, bebeklerin yeni doğan dönemi diye adlandırıldıkları 0-28 gün arasını kapsayan dönemde çoğu bebekte rastlanan, anne karnında biluribin maddesinin dışarı atılması sırasında ciğerlerin yeteri kadar gelişmemesi ile ilgilidir. Bu olay sonucunda yeni doğan bebeğin vücudunda kendini sarılık olarak belli eden durum başlar. Normalde de bilubirin denen madde bebeğin kanında az ya da çok olarak bulunur. Her insanın vücudundaki bu madde karaciğerler yardımı ile dışarı atılabilir ama bebekler bu işlevi yapamazlar.
Sarılık Nasıl Anlaşılır?
Kandaki bilirubin maddesinin artması ile ilk önce baş bölgesi daha sonra devamında ayaklara doğru ilerleyen bir sararma söz konusudur. Normal şartlar altında 2-3 gün içinde fark edilip 10 güne kadar geçmesi beklenir. Vaktinden erken doğan ya da kilo ağırlığı az olan bebeklerde görülme olasılığı daha yüksek olup her bebekte görülme durumu normaldir. Önemli olan fark edilip ilerlemeden önleminin alınmasıdır. Gün ışığında daha belli olup hafif bebeğin alnına ya da burnuna bastırılarak da anlaşılabilir.
Sarılık Nedenleri
Her yeni doğan bebekte olması normal kabul edilen sarılık bazı nedenlere bağlı olarak da olabilir. Kalıtsal bir rahatsızlık söz konusu ise ya da bebek anne karnında bir rahatsızlık geçirmişse eğer sarılık görülebilir. Bir başka neden ise annede şeker hastalığı tespit edilmişse bebeğin sarılık olma ihtimali daha yüksek olabilir.
Sarılık Tipleri
Sarılık 3 çeşit olarak karşımıza çıkar. İlki normal sarılık olup 1-2 hafta içinde kaybolur. İkinci tip ve en çok görülen tip emzirme sarılığıdır ve anne sütü yetersiz olduğu durumlarda oluşur ve sık sık emzirmek ile geçmektedir. Diğer tip sarılık ise anne sütü sarılığı olup bağırsaklar yolu ile maddenin atılmamasıdır ve kendiliğinden geçer.
Sarılık Tedavisi
Kanda biriken biliburin maddesini fototerapi ile dışarı atmak en bilinen yöntemdir. Tedavi sırasında bez hariç tüm kıyafetler çıkarılarak ışın tedavisi şeklindedir. İlerleyen sarılık tedavisinde ise kan değişimi ile madde dışarı atılma yöntemi uygulanılır. En son ve az kullanılan tedavi yöntemi ise maddenin oluşumunu engelleyen ilaçlar ile yapılan tedavidir.